Eigentijdse en zorgzame uitvaartbegeleiding
4793 EP – Fijnaart
Wilhelminastraat 64 a
Veelgestelde vragen: Hoe omgaan met rouwenden?

Veelgestelde vragen: Hoe omgaan met rouwenden?

Om hulp vragen of iemand op de koffie vragen is voor een nabestaande vaak erg moeilijk. Want als je je heel verdrietig en wellicht eenzaam voelt ga je je drukke vrienden toch niet daarmee lastig vallen? Zeker niet als het overlijden van je dierbare al een tijd geleden is. Ze willen anderen niet lastig vallen. Hoe kunnen we ze als omstanders dan toch een beetje helpen?

Veel nabestaanden hebben moeite met gewone praktische dingen. Omdat ze niet gewend zijn om deze dingen te doen, of omdat ze te vermoeid zijn. Rouwen kost namelijk heel veel energie, het is hard werken. Ze hebben dus bijna geen energie meer over voor bijvoorbeeld koken, het huis schoonmaken, de tuin doen, boodschappen halen, rekeningen betalen, kleren kopen.

Als je als omstander niet zo’n prater bent, maar wel graag iets voor een nabestaande wilt doen liggen hier volop mogelijkheden.

‘Is het een idee dat ik zaterdag even langskom om je met de tuin te helpen? Zal ik vanavond bij je komen koken en eten? Zal ik voortaan je kliko aan straat zetten?’

Joyce schrijft: Wat was ik dankbaar voor de buurman die voorstelde dat hij elke woensdag voor twee gezinnen zou koken en ons een maaltijd zou brengen. Een jaar lang elke week één dag niet nadenken over de boodschappen, één keer per week geen eten klaarmaken. Een mooier cadeau had ik niet kunnen bedenken!

We zeggen vaak: ‘Als ik wat voor je kan doen, moet je het zeggen’…..Nou als je iets wilt doen voor rouwenden, doe het dan.