Eigentijdse en zorgzame uitvaartbegeleiding
4793 EP – Fijnaart
Wilhelminastraat 64 a
Omzien Uitvaartbegeleiding opent rouwhuiskamer

Omzien Uitvaartbegeleiding opent rouwhuiskamer

“Nabestaanden kunnen hun geliefden zo vaak bezoeken als ze zelf willen”

Afscheid moeten nemen van een dierbare is moeilijk. Daar wil je de tijd en rust voor nemen. Die tijd en rust biedt Omzien Uitvaartbegeleiding in de rouwhuiskamer die zij binnenkort opent in een deel van de Ontmoetingskerk aan de Wilhelminastraat 64 in Fijnaart. Zaterdag 8 december is iedereen tussen 16.00 en 19.00 uur van harte welkom om binnen te stappen en een kijkje te nemen.

Lonneke de Vrij is twee jaar geleden gestart met Omzien Uitvaartbegeleiding. Haar rechterhand, Janita Bom, begon als gastvrouw maar is inmiddels ook een volwaardig uitvaartbegeleidster. “Samen verzorgen wij uitvaarten in Fijnaart en omgeving. Wij mochten gebruikmaken van Rouwcentrum Leeuw en andere rouwcentra in de omgeving. Dat was echt heel fijn”, benadrukt Lonneke. “Wel bleef de wens om nabestaanden de mogelijkheid te geven afscheid te nemen zonder beperkingen van het aantal bezoeken of in de tijdsduur daarvan, zoals meestal geldt in een rouwcentrum. Ook is het voor onze zichtbaarheid goed dat we nu een eigen onderkomen hebben.”

Rouwhuiskamer
In de zoektocht naar een geschikt gebouw kwam de Ontmoetingskerk naar voren. “Tegenwoordig staat het gebouw heel vaak leeg”, aldus Lonneke. “Dat is zonde. De kerk was zoekende naar een goede oplossing. Zo zijn we met elkaar in aanraking gekomen. Wij gebruiken het voorste gedeelte, met de voormalige hoofdingang van de kerk als onze eigen ingang. In dit deel waren de consistorie en de kinderopvang gevestigd. Die hebben we verbouwd tot twee huiskamers. In de rouwhuiskamer ligt de overledene opgebaard, terwijl in de andere kamer nabestaanden elkaar kunnen ontmoeten. Bij een groot afscheid met veel mensen kunnen we gebruikmaken van de overige ruimte die het gebouw bied. Je ziet steeds vaker dat de afscheidsdienst en het samenzijn worden losgekoppeld van het crematorium of de begraafplaats. Dat is hier ook prima mogelijk.” Iedereen is welkom in de rouwhuiskamer: ongeacht waar de afscheidsdienst zal plaatsvinden en ook wanneer een andere uitvaartbegeleider of uitvaartverzekeraar de uitvaart regelt.

Huiselijk
Met de rouwhuiskamer wil Lonneke een alternatief bieden voor thuisopbaring. “Soms is dat gewoon niet mogelijk of niet wenselijk. In de rouwhuiskamer moet iedereen zich thuis kunnen voelen. Het is er licht en huiselijk. Uitgangspunt is het zoveel mogelijk evenaren van de persoonlijke sfeer van thuis. De familie kan de kamer naar eigen behoeften aankleden met persoonlijke spullen, zoals foto’s, een schilderij of iets wat iemand typeert. Maar ook is het mogelijk om bij de overledene te zitten, een kopje koffie drinken en naar muziek te luisteren. In principe ligt de overledene op een bed en niet in een kist, of dat moet de wens zijn van de nabestaanden.”

Eigen sleutel
De rouwhuiskamer kent geen openings- en sluitingstijden. “Meestal zitten tussen het moment van overlijden en de uitvaart vijf à zes dagen. Veel mensen vinden het fijn om dan zoveel mogelijk bij hun dierbare te zijn. Dat is bij ons mogelijk. De familie ontvangt een eigen sleutel, zodat zij op elk gewenst tijdstip de dierbare kan bezoeken, zo vaak en zo lang iemand wilt”, vertelt Lonneke. “Wij passen ons aan de behoefte en het tempo van de familie aan. Doordat Janita en ik per persoon maar één uitvaart tegelijk aannemen kunnen we al onze tijd en aandacht aan de familie besteden. Juist dat zorgen vinden wij zo fijn, zonder tijdsdruk. We proberen rust te creëren en daar past deze ruimte prima bij.”

Deuren open
Omzien Uitvaartbegeleiding gebruikt de kerstmarkt van zaterdag 8 december om de deuren van de rouwhuiskamer open te zetten. “Ik hoop dat mensen die onderweg zijn naar de kerstmarkt zich vrij voelen om langs te komen en om even binnen te stappen. Tussen 16.00 en 19.00 uur is iedereen welkom om een kijkje te nemen”, nodigt Lonneke uit.