Eigentijdse en zorgzame uitvaartbegeleiding
4793 EP – Fijnaart
Wilhelminastraat 64 a

Wat te doen na overlijden?

Ook net na het overlijden van uw dierbare gaat het erom wat voor u goed voelt. Er is geen reden tot snel handelen. Misschien is het goed om even stil te staan bij de gebeurtenis en uw emoties. Gun uzelf dus de tijd die u nodig heeft, er is geen haast. Als u eraan toegekomen bent, belt u de (huis)arts. Hij of zij zal komen om het overlijden vast te stellen. Daarna belt u ons, maar u mag natuurlijk ook eerder bellen, zodat we samen op de arts kunnen wachten.

Voor het melden van een overlijden zijn wij dag en nacht bereikbaar op 06 – 23427930. Wij spreken dan het tijdstip af, waarop u wenst dat een van ons bij u komt. U kunt dus na een overlijden voor korte of langere tijd nog even met elkaar zijn.

Wanneer we bij u aankomen zullen we eerst kennismaken met alle aanwezigen. Als u eraan toe bent gaan we beginnen met de laatste verzorging van de overledene. De laatste verzorging is een bijzonder moment. Met aandacht en respect wordt de overledene gewassen en gekleed. Als nabestaande krijgt u alle ruimte hierbij te helpen of er gewoon bij te zijn.

Opbaren kan overal in uw eigen huis (bijvoorbeeld in de slaapkamer of in de woonkamer). De overledene ligt op het eigen bed of op een zogeheten opbaarbed. Wij zorgen voor alle benodigde materialen, zoals bijvoorbeeld het opbaarbed en de koeling. Veel mensen vinden het fijn om op deze manier de laatste dagen nog dicht bij de overledene te kunnen zijn, zo vaak als u wilt, in de eigen vertrouwde omgeving omringd door eigen spulletjes of muziek. Opbaring in onze rouwhuiskamer of een ander uitvaartcentrum is natuurlijk ook mogelijk.

Tijdens het eerste contact komen er vaak al veel vragen aan de orde, zoals wordt het een begrafenis of cremeren? In een kist of in een mand of lijkwade? Niet alles hoeft in één gesprek geregeld te worden. Allereerst wordt datgene besproken dat als eerste nodig is. De dagen daarna volgen we uw tempo, we hoeven geen haast te maken. We nemen er de tijd voor om samen met u de antwoorden te vinden op de vele keuzes die gemaakt moeten worden. We passen ons tempo aan u aan.